Xenon extra ljus

Xenon extraljus är ett populärt alternativ till extralampor med Halogen. Istället för gasen Halogen, så fungerar Xenon extraljus av Xenon som är en gas med effektiv antändning. Det fungerar som så att när gasen möter den den elektriska laddningen resulterar detta i att dessa lampor kan brännas med ett ljusare sken än halogenlampor, vilket i sin tur sparar effektivitet och förbättrar sikt och synlighet. Xenon är vanligtvis ljusare än lysdioder och halogener, men lamporna är mer ömtåliga, samtidigt som de inte är lika hållbara som lysdioder. Xenon extraljus måste bytas ut mer regelbundet än LED lysdioder och i vissa fall kan de till och med förbrukas tidigare än de mer originella glödlamporna.

Frontbåge & LED extraljus VW Caddy - YouTube

Extraljus xenon är en betydande förbättring i jämförelse med halogen extraljus och beroende på vad du är ute efter, så kan du välja en ljuskvalitet som passar dina önskemål. Som med alla lampor, så finns det risk att Xenon kan börja brännas vid lägre eller högre temperaturer och när de ska förbrukas, så ändrar vissa modeller färg på ljuset. Vanligtvis så brukar tester av LED ljus visa att LED är ett rimligare val för både kortvarig och långvarig användning. En hög procent väljer att konvertera till xenon extraljus, men det är även många av dem som använder det, som sakta men säkert kommer att konvertera till led extraljus. Även om extraljus xenon är i många fall bättre och tydligare än halogen, så är problem över tid oundvikligt. Skulle det vara så att du får tag i billiga xenon extraljus så kan det bli en dyr resa framöver. Är du ute efter en bra komponent och söker efter ett kvalitativt, men kortlivat extraljus, så är Xenon ett fantastiskt alternativ. Är du dock på jakt efter ett långvarigare alternativ, så är led extraljus till bil det rätta alternativet för dig.

LED ljus

Eftersom led extraljus för bil ännu inte är standard får du som bilägare valmöjligheten att installera det på din bil. Detta kan du göra antingen själv eller på en verkstad. LED-ljus är flera små lysdioder som avger ett starkt ljus med en väldigt låg energiförbrukning och som avger lägre utsläpp. Den elektriska belastningen på en bil har idag blivit en viktig fråga och det är exakt vad led-lampor hjälper till med. LED för bilar har en lång livslängd och själva materialet i LED lampan har en driftlängd på upp till 100 000 timmar och strax över. Vad som avgör hur lång livstid som lampan har är hur lampans design ser ut och hur effektivt den avleder hetta.

LED lampor är väldigt känsliga för värmeutveckling och detta kan faktiskt förkorta lampans livslängd med upp till hela 80 procent. Idag så har vi bättre teknik på tillverkandet av LED lamporna, vilket gör att de idag ofta håller längre än de gjorde för bara ett par år sedan. En LED lysdiod är en halvledare som skapar ljus när ström passerar genom den och fungerar bara när ström flyter i en riktning. När du ska lysa upp en lysdiod, så är energin som går från batteriet mindre än den energi som krävs för att driva exempelvis Xenonlampor eller halogen-lampor.

Extraljus hjälp

Många undrar om de ska köpa Extraljus led eller xenon. Traditionella halogenlampor är fortfarande mest standard på vägarna, men det är inte långt ifrån att LED börjar ta ikapp. Extraljus led har många fördelar när det jämförs med konkurrenten Xenon. Priset för LED minskar år för år, vilket gör att många väljer att byta sina extraljus till LED. LED har ett antal ljusemitterande dioder för att skicka elektricitet från bilen till ljus med betydligt högre effektivitet än Xenon och halogenlampor. Elektriciteten skickas från katod till anod som överförs genom ett material som aktiverar ljuset. Med samma ledare formas fotoner, som sedan lyser upp vägen framför föraren och bidrar till bättre sikt. Det är värmen i ledljus som kan avgöra att livslängden på extraljusen blir längre eller lägre, eftersom LED största fiende är allt för hög värme.